top of page

Nee zeggen

Ik hoor het vaak, mensen die zeggen dat ze vaker nee willen zeggen. Maar waarom denken we toch vaak dat we nee moeten zeggen? Is het niet juist zo dat we allemaal overal ja op willen zeggen? Waarom moeten we nee zeggen terwijl het juist zo mooi is om mensen te helpen, dat kleine twee letterige woordje wat ervoor zorgt dat we onszelf verbinden met anderen. Juist in het Ja zeggen huist zoveel geluk. Ik denk dat het nee zeggen gebaseerd is op één van onze primaire behoeften; groei. Groeien in je ontwikkeling en zelfbewustzijn. Mocht het dus zo zijn dat jij wat vaker nee wil zeggen dan is dit misschien wel omdat je ergens het gevoel hebt dat je stagneert, dat je een bepaalde kant niet op wilt gaan zodat je in je comfortzone blijft of dat je ergens misschien zelfs klein gehouden wordt door je omgeving .

Vaak kom je uiteindelijk na lange tijd van ja zeggen opgekropte boosheid tegen. Zelf heb ik er ook een handje van om alle frustratie maar in te houden. Hoe kalm mensen soms lijken, hoe zacht en vriendelijk, het lijkt wel alsof juist deze mensen de meeste woede in zich hebben. En hoe en wanneer uit je dit dan eigenlijk, hoe gaan we om met boosheid en frustratie, zeker als we het gevoel hebben dat we onze kracht verliezen? Die boosheid is een secundaire emotie. Dat wil zeggen dat het een emotie is die vanuit een van de basis emoties komt, in dit geval angst. Deze emotie is erop gebaseerd dat we controle verliezen en bang zijn om onszelf te verliezen. En juist dat is wat we doen als we de boosheid zo inhouden. Zeggen waar je grenzen liggen en uiten dat het genoeg is geeft aan wie je bent en laat daarin zien wat je raakt. Het is juist ook daarom dat mensen die niet boos kunnen zijn ook vaak de mensen zijn die over hun grenzen heen gaan. En zeg nou zelf, is het niet veel fijner als iemand eerlijk is in wat hem te veel wordt zodat je ook daadwerkelijk contact kunt maken met de persoon in kwestie? Hebben we niet veel liever iemand tegenover ons die zegt wat hij denkt en voelt? Eerlijkheid betekent ook dat je toegeeft wat je moeilijk vind en dat je kunt aangeven waar je iets niet zo handig hebt aangepakt.

Ook het tegendeel is waar. Als jij je kortdurende goede gevoel alleen maar overhoud aan zorgen voor anderen komt daar ook de wil om vaker nee te zeggen tegen anderen. Omdat je onderbewuste maar al te graag wil helpen en jou in je eigen ontwikkeling wil steunen zal het ervoor zorgen dat je ergens in je leven minder de kans krijgt om te zorgen en jezelf ook iets meer te geven. Nee zeggen tegen anderen kan Ja zeggen tegen jezelf betekenen. Het is op zo'n moment dat je nee zou willen zeggen dat onze eigen stem ons verteld dat we egoïstisch zijn, dat we beter hadden kunnen weten en vooral nu even niet aan onszelf mogen denken want de ander is belangrijker. Doe je dit wel, dan is dat goede gevoel weg en voel je jezelf schuldig. Ons brein wil dit niet en zal weer snel terug komen op ja. Dus.. wat doen we nou eigenlijk? Willen we niet gewoon vaak Ja zeggen tegen anderen en tegelijkertijd tegen onszelf?

Vraag jij jezelf wel eens af wanneer jij je eigen ruimte in neemt? Dat is niet egoïstisch, dat is je recht. Het zou zelfs egoïstisch zijn als je jouw plek niet inneemt omdat je dan de plek van een ander in neemt. Sommige mensen, vooral ouders van kinderen, nemen de zorg nog steeds dermate van de kinderen over zodat de ontwikkeling stagneert. Ook voor anderen kan de zorg overnemen van iemand in je omgeving ervoor zorgen dat de ander stagneert in z'n ontwikkeling. Je ontneemt dus iemand zijn ontwikkeling of, als jij dit proces ondergaat kies je er (onbewust) zelf voor om de verantwoordelijkheid over je ontwikkeling aan de ander te geven. Zo blijf je afhankelijk van anderen, houd jij jezelf dus klein en stagneert je groeiproces. Ik nodig je dus uit om te vertellen wat je wilt en voelt, zodat je gaat ervaren hoeveel ruimte er ontstaat als je Ja zegt tegen mensen die een beroep op je doen. Durf die verbinding met je omgeving èn met jezelf te maken. Bekijk de dingen dus eens breeder, zeg ik nu nee terwijl ik er eigenlijk voor zorg dat iemand nu zelf zal groeien? Dan ontstaat er vanuit jou Nee zomaar een Ja.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page