top of page

In contact met jezelf

Een van de eerste punten waaraan ik denk bij in je kracht staan is dat je jezelf durft te zijn. Dat je voor jezelf op komt, los van vorm sterk bent. Je bent mentaal in balans, weet dat de kracht van binnen komt.

Dat mentale kracht van binnen komt bewijzen ook de topsporters die we momenteel allemaal volgen op de Olympische spelen. Zit je er niet lekker in dan is er ergens een schakel los. Dat kunnen accepteren dat je niet op ieder moment kunt shinen is soms best lastig. Het kunnen voelen hoe het met je gaat, welke emotie, gevoelens, gedachten erbij je spelen kan erg confronterend zijn. Belangrijk is dat alles er mag zijn, ook de tegenpool van kracht, kwetsbaarheid of misschien wel juist die tegenpolen. Maar er zijn meer punten wat krachtige persoonlijkheden gemeen hebben. .

2. Communicatie

Zodra je voelt en weet wat er speelt bij jezelf kun je ervoor kiezen dit te communiceren met de ander. Het is belangrijk jezelf te uiten en ook te luisteren naar de reactie van de ander. Soms helpt het om te vragen aan iemand hoe hij of zij de dingen ziet. Durf kwetsbaar te zijn, vaak als je hardop zegt wat je dwarszit kom je erachter dat je aan de andere kant het antwoord zelf al weet. Daarnaast zie je soms veel meer perspectief als je pen en papier of hardop zegt wat je dwarszit. Maar.. communicatie is niet alleen praten over gevoelens, het is ook de ander een compliment geven als je iets ziet wat je bewondert. Die kleine verbinding die je op dat moment maakt, dat zorgt er vaak voor dat er licht in de situatie komt. De ander ziet vaak niet wat jij ziet, het is voor hem of haar als vanzelfsprekend. Daarom.. kijk eens bij jezelf wat de dingen zijn die je als vanzelfsprekend ziet. Kun jij je hele leven al mooi tekenen of weet je zo uit de losse pols een prachtige outfit uit je kast te toveren, weet jij iedere avond weer de juiste kruiden toe te voegen aan je eten of stuur je net op de juiste momenten altijd een berichtje naar een vriendin? Allemaal kleine of grote talenten die je misschien niet van jezelf ziet. Communiceer dus ook naar jezelf toe dat je veel dingen hartstikke goed doet, de focus verandert direct.

3. Openstaan voor anderen

De kracht zit niet alleen in jezelf maar ontstaat mede door de wisselwerking met anderen. Star en stug vasthouden aan jouw eigen mening levert al snel tunnelvisie op. Dus naast vertrouwen in jezelf is vertrouwen in de ander ook essentieel om open te staan voor andere meningen en inzichten. Je verplaatsen in het perspectief van de ander helpt je daarbij. Luisteren naar de boodschap van anderen verrijkt ook jouw leven, wees dus eens iiets vaker stil en luister eens echt naar wat er gezegd wordt.

4. Doorzettingsvermogen

Doorgaan ook als het lastig wordt. Niet bij de minste of geringste tegenslag stoppen, maar doorgaan als je erin gelooft en weet dat het haalbaar is.Doorzetters komen altijd verder, geef niet te snel op maar weet wel wanneer je voor niets aan het werk bent. Sommige wegen zijn nou eenmaal niet jou weg en dan kun je beter een andere weg in slaan, hoe moeilijk ook! Wat past bij jou, weet waar je grenzen liggen en accepteer dat je niet alles alleen hoeft te doen.

5. Veerkracht

Veerkracht is het weer opveren en herstellen na een stressvolle gebeurtenis.

Je kunt de draad weer oppakken na een moeilijke periode en meestal kom je er sterker uit:

· je wordt je bijvoorbeeld bewuster van jouw persoonlijke kracht en talenten

· je waardeert het leven wellicht meer na een crisis

· relaties met anderen kunnen verbeteren En veerkracht geeft ook weer dat je relativeringsvermogen groeit, je ziet dingen in perspectief als je ervaart en vertrouwd dat dingen gebeuren om een reden. Bekijk de dingen iets op afstand en je zal zien dat er ergens een boodschap verborgen ligt. Ben jij je baan kwijt geraakt dan is dit misschien wel jouw moment om nu eens echt voor jezelf te kiezen. Of die relatie.. geeft de vele miscommunicatie tussen jullie misschien weer dat er nu echt iets veranderen moet? Hoe dan ook, als je bij jezelf in je eigen ruimte durft te staan zal je uiteindelijk zien dat alles goed is, dan accepteer je dat dingen soms moeilijk zijn en herpak je jezelf weer sneller.

6. Geduld

Soms hebben dingen meer tijd nodig dan je lief is maar wanneer je geduld hebt komt dit meestal de zaak ten goede. Geduld is ook durven te vertrouwen dat alles op het juiste moment gebeurt. Twijfel je over bepaalde dingen maak dan lijstjes voor jezelf, weeg de voor en tegen argumenten af en kijk of je nog twijfel hebt. Soms is er nog niet genoeg duidelijkheid en kun je beter even wachten. Het helpt ook om te overleggen als je dingen niet zeker weet, durf ook even pauze nemen in dat moment. Vaak komt het antwoord juist als je dingen loslaat. Heb geduld, alles komt alles goed ook al lijkt dat soms niet zo.

7. Loslaten

Door afstand te nemen kun je vaak beter zien hoe iets in elkaar steekt i.p.v. dat je er helemaal in zit. Een nachtje slapen doet wonderen. Loslaten is soms ook bewust afscheid nemen en verder gaan. Loslaten betekent dat je accepteer

t waar je staat, dat je vanuit daar de verwachtingen die je brein heeft gemaakt kunt laten varen in vertrouwen dat dingen beter zullen uitpakken en waarschijnlijk ook in dit geval weer een groter doel hebben. Daarnaast, lijkt het gras altijd groener bij de ander en is het misschien zo dat je ergens een blinde vlek hebt. Zie je dingen misschien te rooskleurig of gun je jezelf te weinig? Je hebt het recht om het hoogste te verwachten in het leven maar probeer wel altijd ook je eigen aandeel te zien, cijfer jezelf niet weg maar spreek uit wat je wilt en laat los wat niet binnen jou cirkel van invloed ligt.

8. Balans

In bovengenoemde punten is het belangrijk de balans te vinden. Niet helemaal doorschieten naar de ene of de andere pool: bijvoorbeeld niet alleen maar open staan voor anderen en daarbij jouw eigen mening en inzichten vergeten. Het gaat erom dat je beide kanten van dezelfde medaille ziet en toelaat. Juist die combinatie zorgt voor de kracht. Probeer niet met twee maten te meten maar jezelf precies datgene te gunnen wat je de ander ook gunt. Of.. eigenlijk mag je jezelf nog meer gunnen vind ik. Je bent het waard om het mooiste leven te hebben dat je wenst, er is genoeg voor iedereen. Vergeet ook niet dat als je even niet je balans hebt, dat alleen zo is omdat je later weer terug naar balans zal gaan. Zie dus in ieder moment en ieder vervelende gebeurtenis de kans om terug te komen bij jezelf en zo steeds sterker in je eigen kracht te komen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page