top of page

Chronische klachten, beperking van het zelf op leggen

Tegenwoordig zijn er zoveel mensen met lichamelijke klachten. Fybromyalgie komt zo vaak voor en is nog steeds een waar mysterie, er is artrose en arthritis, reuma en slijmbeursontstekingen, er is de ziekte van lyme die nog steeds te laat of niet(!) ontdekt wordt, en niet te vergeten hernia. Bij mij in de Studio ben ik dagelijks bezig met mensen die kracht en vertrouwen zijn verloren in het lichaam. Ik ben daar ook ooit geweest, want over je grenzen gaan is zo waar de maatschappij vanuit leeft. We moeten door, bewegen, en de balans raakt snel uitgeput.

Je zou bijna kunnen zeggen dat iedereen wel ergens last van heeft. Als we naar het hele bewegingsapparaat kijken dan zou het eigenlijk volledig samen moeten werken met elkaar. Maar omdat we op bepaalde plekken minder stabiel zijn gaan we stabiliteit in andere vormen ontwikkelen, dit kan in een andere spier of aan de andere kant van het lichaam. Maar als de spieren zo uitgeput zijn onstaat er stijfheid! Stijfheid ìs een vorm van stabiliteit en daarmee gaan we aan de slag in de Yoga lessen. Zo vaak hoor ik mensen zeggen "dat rot lijf van mij", en mijn hart krimpt daar echt van samen. Want jouw lichaam wil je helpen! Jouw lichaam wil je helpen om zo goed mogelijk door het leven te gaan. Als je veel zit in je dagelijks leven gaat het de spieren en vooral het bindweefsel vragen om je daarin stabiliteit te geven. Het doet dus enorm z'n best, en dan ga jij vertellen dat je lichaam rot is? Nee!!

Het is een beetje het kip en het ei verhaal, want wat was er nu eigenlijk eerder? Vormde jij eerst een stijve heup of zijn je heupflexoren overbelast geraakt door het vele zitten en/of juist bewegen? Balans is key op het gebied van gezondheid. En meestal zijn we alweer op weg naar disbalans zodra we in balans zijn. Er is veerkracht nodig en bewust leven om te weten wat je nodig hebt. Iedere dag een moment voor jezelf nemen om te aarden, te voelen hoe het met je gaat, kan echt een wereld van verschil maken.

Het is dus echt geen excuus meer, sorry daarvoor, om geen 5 minuten voor jezelf te creëren. Er zijn zoveel excuses maar je gaat het echt niet langer redden met zinnen als “ik heb het er te druk voor’. Nee, iedereen kan een moment voor zichzelf creëren en dat doe je zelfs al. Het gaat erom dat jij je tijd efficiënt in deelt: dus niet de koelkast in maar gaan zitten en je lichaam uitnodigen om te vertellen wat het nodig heeft.

Chronische klachten leren jou dat het eigenlijk al te laat is met luisteren. Je bent ver over je grenzen gegaan en kunt niet anders dan luisteren. In mijn ogen zijn klachten binnen het lichaam een uitnodiging van de ziel of het onderbewuste (hoe jij het wilt noemen) om contact te maken met het pure leven binnen in jou. Chronische klachten zijn er op zovele manieren, ze leren je hoe je wèl moet bewegen. En inderdaad.. het is een strenge Moét in de zin die aangeeft dat het noodzaak is. Juist bewegen is zorgen voor jezelf. Dus niet langer met je hoofd bedenken dat je het echt nodig hebt om rustig aan te doen terwijl je de hele dag op kantoor hebt gezeten. Nee, want er is balans nodig. Balans betekent na een dag zitten dat je gaat bewegen, dan zorg je voor je lichaam en daarmee ook voor je geest. Bij het vele zitten is het ook erg belangrijk om je heup flexoren de ruimte te geven door een Dragon pose (yin yoga) of een lage lunge.

Het is niet lastig om momenten voor jezelf te maken thuis, wèl is het menselijk en bijna logisch als je in je hoofd leeft. Daarom kan het zo enorm helpen om jezelf een cadeau te geven: dat ene yoga of pilates momentje, dat rondje hardlopen of zwemmen, gewoon inplannen en daarmee trouw blijven aan jezelf. Want druk… het is de ziekte van de maatschappij waar je echt niet aan mee hoeft te doen. “Lekker druk” is echt niet meer van deze tijd. Zie jouw Chronische klacht als een verdiepingsmogelijkheid in je bewustere leven. Want ze kunnen je helen van het oude waarvan je ooit dacht dat het je stabiliteit gaf: woorden en hokjes zijn geen stabiliteit. Stap dus uit het hokje, ga je leven aan en laat jezelf zien. Want ik denk dat zodra jij ècht wordt wie je bent er geen chronische klachten meer zullen zijn.

Je kunt er dus iets mee doen, en je hoeft er niet mee te leven. Klachten geven aan dat er iets niet goed gaat in je lichaam. Ik ben er heel erg dankbaar voor dat mijn lichaam aangeeft dat het niet goed is om zo te bewegen. Het nodigt me uit om stukjes in mijn lichaam en geest beter te leren kennen. Iets in mijn lichaam wil gezien worden, denk maar aan schouders die naar voren kiepen om je hart te beschermen. En dat kan natuurlijk een lichamelijke storing zijn maar het kan ook zijn dat je jezelf onzeker voelt, niet helemaal kunt openen voor de liefde of een middel zoekt om je kleiner te maken dan je jezelf voelt. Chronische klachten, je moet ze maar begrijpen. En de antwoorden heb je echt al in je. En als je wat hulp nodig hebt dan nodig ik je uit om eens langs te komen op de Pilates reformer. Samen kijken we dan wat er mis is, vaak een kleine aanpassing helpt al. Maak die tijd maar eens voor jezelf. Tijd en geld in jezelf steken geeft zichzelf àltijd terug, en vaak in veel grotere hoeveelheden dan je jezelf nu kunt voorstellen. Zeg alsjeblieft dus nooit meer tegen je lijf: "rotlijf" maar geef je lichaam liefde omdat het al zolang voor je zorgt. Liefde!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page