top of page

Prana, de ingang tot verruiming van de geest

In yoga maken we gebruik van Ademhalingstechnieken. Prana wordt vertaald als adem, als levenskracht. Yama betekent verlening, controleren. In yoga maken we gebruik van Pranayama om de adem te controleren.Het is dus levensenergie die noodzakelijk is om te laten stromen. Bij veel mensen stroomt de adem niet gebalanceerd, maar het gaat alle kanten op. En omdat de adem niet bewust gereguleerd word zal de geest eerder alle kanten opgaan. Pranayama nodigt jou uit om meer rust te ervaren in je hoofd omdat we de hersenhelften samen brengen, vuur in het lichaam brengen of toxines extra afstoten. Het zijn oefeningen die je kunnen helpen om meer in je lichaam te zijn.

Asana's zijn er om ons lichaam in balans te houden. Krachtig te maken zodat ook onze geest gesterkt wordt. Je kunt dus nog zo'n sterke mindset hebben, ook je lichaam heeft het nodig om gesterkt te worden. Beginnen met Prana wordt dan het bewustzijn van je lichaam, en om jezelf echt serieus te nemen hebben we lichamelijke beweging nodig. Dat doen we in de Yoga asana's, door middel van verbinding tussen Prana en Asana's ontstaat de echte verbinding tussen lichaam en geest.

Toch is het zo dat de ademhaling van nature ook niet ritmisch maar onwillekeurig is. Je hoeft dus niet te schrikken als jouw ademhaling dit ook niet is. Normaal gesproken word de ademhaling door de hersenen en het hele lichaam gedaan. Bij de yoga ademhaling worden alleen de longen geactiveerd. Omdat de hersenen zichzelf telkens vol laten lopen en vervolgens leeg laten lopen als je uitademt verspillen we veel energie. Pranayama begint met het observeren van de ademhaling zoals hij nu is. Daarna laat je dan zacht de yoga ademhaling Ouijaj toe en begin je te observeren hoe dat voor je voelt. Ouijaj wordt gebruikt in Yoga omdat het je zenuwstelsel beïnvloed. Het is een zacht ruisend geluid in de keel, denk maar aan een soort waas ademhaling op een spiegel met de mond gesloten. Dit doe je op de in en op de uitademhaling. Dankzij Ouijaj benutten we niet 30% van onze Longen maar wel 100%. Kun je jezelf voorstellen dat we maar zo weinig van de capaciteit gebruiken met een normale ademhaling? Met deze techniek reinig je de longen, daardoor ontstaat er het detox effect en voel je dat je meer zuurstof naar de hersenen brengt. Je voelt je vitaler, rustiger en meer in je lichaam. Laat de ademhaling maar eens ontstaan. Met Ouijaj adem je in en uit. Laat daarmee rustig je longen bewegen en ervaar maar eens wat er in je omgaat. Omdat je met de longen gaan werken laat je ook het middenrif los, dat lukt vaak niet direct maar is even oefenen. Het medium tussen de mentale en fysiologische lagen van het lichaam is het middenrif. Wees niet te streng voor jezelf als het niet lukt, de meeste mensen oefenen een aantal lessen en dan hebben ze ineens de spirit te pakken!

Het middenrif merkt zo spanningen op in het dagelijkse leven. Ga helemaal op in het ademen als je de yoga ademhaling doet zodat je ook voelt dat je middenrif zich kan ontspannen. Adem niet te veel en houd de adem even vast als je de overgang bereikt tussen de in-én uitdaming. Oefen maar eens in het vasthouden zònder ambitie. Want zo vaak willen we dan ook zo lang mogelijk de adem vasthouden waardoor je juist verkrampt in het middenrif. Je kunt je adem vasthouden en echt gaan voelen wanneer je ademhaling wil opkomen of loslaten.

De zintuigen worden geregeerd door de geest, de geest door de adem, de ademhaling door de zenuwen. Het is dan ook ons zenuwstelsel dat we kunnen zien als ingang naar vrijheid. Als we stress ervaren verkort de adem, hij verhoogt. Als de zenuwen te veel op spanning staan reageert ons lichaam daarmee negatief op gebeurtenissen in ons leven. Je komt in een vicieuze cirkel: de lever moet extra z'n best doen omdat het toxines probeert te voorkomen, de nieren moeten meer filteren en.... Ademen is loslaten, loslaten wat je lichaam niet langer nodig heeft. De pauze tussen de in en uitademing geeft ons ruimte om te kiezen hoe we willen reageren in moeilijke en vervelende gebeurtenissen. Probeer maar eens, neem je ruimte in tussen de ademhalingen. Geef jezelf eens ademruimte :)

Namasté,

Jolinde


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page