top of page

Een gemakkelijker leven dankzij de Vayu's

Vandaag, op mijn verjaardag, schrijf ik deze blog over energie. Of eigenlijk.. nog meer over Prana. Afgelopen week heb je misschien m´n andere blog gelezen over de ademhaling. Nu wil ik daar iets verder op in gaan. Omdat er vandaag in m´n Pilates les een prachtig gesprek ontstond over de Vayu´s, omdat we binnen de vayu´s een lift kunnen voelen om ons omhoog te liften in bijvoorbeeld een handstand of een plank. Ik hoor regelmatig dat bij mij de houdingen er gemakkelijk uit zien, en dat is iets wat wij docenten vaker over Pilates horen. Als we ons lichaam zien als een samen komen van alle elementen en alle vayu´s dan kunnen we prana en de vayu´s ook inzetten op het moment dat het nodig is.

Wat zijn nu eigenlijk de vayu´s, en wat is prana op zich? Prana betekent levenskracht, of levensenergie. Het is de “lifeforce” die we allemaal bezitten. Het is ook de levenskracht die door omstandigheden juist afneemt. In mijn ogen is het afnemen van levenskracht een logisch gevolg als we de Vayu’s niet tijdig en gebalanceerd neerzetten in ons dagelijks leven, in ons lichaam. De vayu’s zijn een soort windrichtingen. We hebben Prana, de neerwaartse energie. Apana, de opwaartse energie. Samana is de naar binnen stromende energie, Vyana is de naar buiten gaande energie. En dan is er nog Udana, de energie die vanaf het hart naar de keel stroomt. De energetische “windrichtingen” nodigen je uit om in balans te zijn. Je kunt dit oefenen in Yoga, maar nog weinig docenten benadrukken het belang van de vayu’s. Soms helpt het enorm om te wèten dat ze bestaan. In de Pilates kwamen we op de vayu’s omdat ze zo mooi belichamen wat we in beweging aan het doen zijn. Een oefening: ga eens zitten in een kleermakerzit of in de lotus houding. Voel hoe er een gronding ontstaat in de zitbotten en ook hoe schouders naar beneden zakken dankzij Prana, voel hoe er een lift ontstaat in de kruin en de borst (Apana), voel hoe je Samana toepast door de navel in te trekken. Voel hoe je lichaam zich opent dankzij Vyana, wat betekent dat je niet klein en bekrompen zit maar juist geopent in de schouders en je heupen. Dìt is wat we doen met yoga, dit is wat energie werk doet.

In letterlijk alles wat je doet heb je te maken met de vayu’s. In yoga leer je dat de houding in balans komt als je de vayu’s toepast. Een houding word gemakkelijker als je de energie laat doen wat hij zou moeten doen. Ook in Pilates waarin we het lichaam sterker maken door een beroep te doen op de vayu’s, kan het je helpen om te weten dat ze aanwezig zijn. Al noemen we het niet de vayu's maar bijvoorbeeld meer iets als een middenlijn activatie. Denk ook maar eens aan een push up, als je apana toepast voel je dat er energie uit de aarde komt die je omhoog duwt, in plaats van te veel prana toe te passen en alle kracht naar beneden te laten gaan. Dan wòrd het ook een lastige en pittige oefening. Denk ook eens aan de handstand, met alleen neerwaartse energie kom je niet omhoog met je benen. We hebben onbewust al kennis van de Vayu's, maar mocht je ergens last van hebben dan kun je gaan kijken welke van de vayu's jou nog kan helpen in houdingen. Kracht in houdingen kun je vergemakkelijken dankzij het verdelen van je energie over het gehele lichaam.

Als jij de vayu’s leert toe passen word je leven gemakkelijker. Dan voelt de dag lichter en de nacht geeft veel meer ruimte om te herstellen. Want ookal hebben we te maken met zwaartekracht, mensen zijn misschien wel de enige diersoort die zich niet meer bewust zijn van de energie die in ons zit. Ik ben enorm dankbaar dat er zoveel mensen zijn die tegenwoordig meer bewust worden van de energetische wereld om ons heen. Jij bènt energie, en jij bènt in balans als je beweging kunt gebruiken om je energetisch op te laden. De oefeningen op de mat zijn niet zomaar oefeningen maar helpen jou op veel diepere lagen meer in je kracht te komen. Daarom is beweging niet zomaar iets, het is werken aan herstel en aan verdieping van de persoon die jij bent of zou moeten zijn.

Veel mensen gaan door het leven met een teveel aan prana. Er is te veel neerwaarse energie die ervoor zorgt dat we letterlijk met de zwaartekracht de aarde in knallen. Dat hoeft niet, we kunnen de lift ervaren dankzij Vyana waardoor we tegelijkertijd ook meer contact maken tussen bewustzijn en aardse gronding. In Yoga ben je bezig met de diepere lagen van je lichaam. Dat vind ik zelf juìst niet zweverig maar heel erg aards. Omdat juist het lichaam je uitnodigt om goed voor je energie te zorgen. Als ons lichaam de aandacht en kracht krijgt die het nodig heeft voelt het leven lichter en zal je merken dat ook prikkels veel gemakkelijker buiten je blijven. Je energie sterk neerzetten betekent dat je bij de ander kunt laten wat van hem of haar is. Het betekent dat je grenzen duidelijker zijn en dat je meer gaat voelen wat je nodig hebt.

Er gaat ècht een wereld voor je open als je deze fundamenten gaat toepassen. Geloof mij maar :)

Namasté,

Jolinde

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page