top of page

Van het donker naar het licht

De Winter soltice is de midden winter. Vandaag is het de dag met de kortste lichturen. De aarde staat twee keer in het jaar het verst van de zon, eens via de Noordpool en eens via de Zuidpool. Vandaag is daarmee de dag met het minste dalicht, waar het op de Noordpool zelfs volledig donker is. In de zomer is het continu licht op 21 juni. In vele volken vieren ze vandaag de Winter soltice, zo vieren ze in India de terugkeer van het licht.

We hebben het donker nodig te zien hoeveel licht er is, we hebben het licht nodig om te zien dat het donker bestaat. In de tijd van Winter is het de kunst om genoeg licht binnen te krijgen, dat weten we in het Westen. Deze tijden nodigen uit om naar binnen te keren en op jezelf te reflecteren. Dieren en de natuur nemen hun winter slaap en mensen.. van nature trekken we ons ook meer terug. Ook in de psyche bevind zich donker en licht, een yin en yang, mannelijk en vrouwelijk. Mensen voelen vaak schaamte voor de schaduwzijde in zichzelf. Maar als we dit zo voelen zal die schaduw groter worden dan ze eigenlijk is. Je mag voor jezelf ervaren dat we allemaal iets van schaduwen en zelfs dezelfde schaduwen delen. In dezelfde omstandheden zullen veel mensen, als ook de achtergronden hetzelfde zouden zijn, op dezelfde manier reageren. Het is daarom dat onze neiging is om vanaf een afstand te bekritiseren, te oordelen.

Als je jouw licht kunt schijnen op je schaduwkanten zal het uiteindelijk verzachten, dan krijgt je hart ruimte en lucht je de ruimte van je hart. Ken je het gezegde "Ik houd mijn hart vast"? Pak je hart maar eens vast en voel hoe die verkramping je hart weerhoud van verbinden, het voelt zich in de weg gezeten en kan niet vol stromen naar binnen en buiten. Ons hart wil maar een ding: verbinden. En als we niet met elkaar op zielsniveau, op hart niveau kunnen verbinden dan is het gevolg dat we laagjes creëren over ons wel kwetsbaar willen en kunnen zijn. Dan maken we geen contact meer met elkaar vanuit ons hart maar vanuit ons hoofd. Ik kan het zo voelen als ik met iemand een hoofd contact heb, dan stroomt de energie niet en voel ik mezelf ook leeglopen. Het is voor mensen dat gevoel een on-echt persoon te ontmoeten in dat moment, iets in jou zegt dat je niet vanuit je hart contact had maar dat jullie contact hadden vanuit de twee overlevingsmechanismen. Misschien is jouw partner gekwetst in de liefde en werd jij juist te veel op de huid gezeten en is je vrijheid daardoor belangrijk. Je hebt dan geen contact vanuit kwetsbaarheid en je hart maar vanuit elkaars pijnpunten. Je maakt elkaar bewust van die pijnpunten en daarmee is het geen echte liefde, dat voel je in je hart. Jouw hart weet die wijsheid en hoe meer je jezelf leert te openen hoe beter je zal voelen met wie je op zielsniveau contact kunt hebben. Open vandaag je hart, het is je kern, je basis. Voel de enorme ruimte van je hart, voel je adem door je lichaam golven.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page