top of page

Verlangen en aantrekkingskracht

Hoe werkt dat eigenlijk, aantrekkingskracht? Waarom trekken we als magneten naar elkaar toe? In de week van kerst wilde ik een afspraak maken bij m´n vaste massage huis. De dame die me normaal gesproken masseert vertelde dat ze bom vol zat tot en met zaterdag, balen want ik had drie dagen gecrossfit en aardige spierpijn. Tegen m’n behoefte in ging ik toch maar eens een kijkje nemen bij de Thai verderop. De dame die de deur voor ons open deed vertelde om 1 uur nog een plekje te hebben en ik ging ermee akkoord. Toch.. had ik zo’n onderbuik gevoel dat het niet helemaal zou zijn wat ik nodig had. En na de massage was ik heus ontspannen, maar niet volledig in mijn behoefte voorzien. Dus hoe werkt dit nu eigenlijk, de aantrekkingskracht die je kunt voelen als je een behoefte hebt die vervuld dient te worden?

In deze blog zal ik je een beetje vertellen hoe het werkt met behoeften en aantrekkingskracht. Daarbij gebruik ik de filosofie van Tantra, die overigens veel meer is dan er vaak gedacht wordt: het is niet alleen seksueel, het is zoveel meer!Het is de ultieme verbinding tussen mensen die het hart kan openen of je juist bewust maakt van gesloten hart verbinding: verbinding vanuit overlevingsmechanismen. Tantra geeft aan dat liefde energie geeft, in plaat van neemt. Als we moe zijn van een dag werken hebben we de neiging om ons terug te trekken, en dat is oke. Maar als er iets is wat energie geeft dan is het de liefde delen!

Behoeftes en verlangens komen en gaan. Als je erop let zijn ze nooit constant maar geven ze pieken en dalen, heftige golven en een terugtrekken zijn allemaal aanwezig. En daarom hoeven we er eigenlijk niet direct op te reageren, het toe laten is veel fijner en zal verlangens een nieuwe beleving kunnen geven. Verlangens leren je over jezelf en je behoeften, daarmee leren ze je te voelen wat belangrijk voor je is. Toch zijn mensen gewend om de vervulling te zoeken in korte oplossingen en die geven uiteindelijk vaak meer leegte dan een echte behoefte vervulling. Waarom kiezen we toch steeds voor de korte oplossing en laten we de lange termijn varen? Omdat we het bewustzijn nog mogen plaatsen op de verlangens en behoeften die opkomen, het zijn de lessen en de speelse richtingaanwijzers die ons naar het uiteindelijk doel brengen: eenheid in liefde, met jezelf.. en met de ander.

In mijn geval met de massage had ik een behoefte. Ik had drie dagen aardig gesport en was toe aan Yin, vrouwelijkheid, zachte energie en misschien zelfs erkenning. De lieve masseuse die mijn lichaam kent en die me warm begroette met “Dag schat” was precies wat ik nodig had. Als je eens denkt aan de dame die me uiteindelijk gemasseerd heeft gaat het er heus niet om dat zij niet goed was, het gaat erom dat ik iets anders nodig had. De veiligheid, de rust, de herkenning van dat mooie warme plekje dat ik gewend was, dat had ik nodig. Mijn verwachting was dat ik die plek zou ontvangen die dag en daar werd die verwachting niet vervuld. Bij verlangens ontstaat ook vaak een verwachting, je hoofd droomt en je hart verlangt naar dat ene plaatje en gevoel. Ik had in dit geval misschien beter iets totaal anders kunnen kiezen: een yoga les, een kop thee en een boek op de bank, een boswandeling (denk aan moeder aarde, en daardoor vrouwelijke energie). Het zijn vrouwelijke energieën die de vrouw zo af en toe even uit de zorg en draag modus halen.

Goed om te weten is dat we in onze behoeften in eerste instantie getrokken worden naar dat waar ons hoofd van denkt de oplossing te vinden. Soms is het geen hoofd energie maar is het hart energie die je voelt binnen je verlangen, daar zit de echte boodschap in verschuild. Het is die aantrekkingskracht vanuit het hart die we mogen volgen. Het hoofd geeft korte, snelle oplossingen als zoeken naar chocolade terwijl het hart verlangt naar Zelfliefde.. De reden dat we onvervuld achter blijven nadat de chocolade op is. Misschien komen er tranen, voel je jezelf nog minder gelukkig na die reep. Diepere lagen opzoeken binnen je behoeften geeft diepgang en zelfinzicht, daar heb je bewustwording en een verantwoordelijkheidsgevoel voor nodig. Als je jezelf bewust van word van energie ga je merken dat het werkt als een magneet. Mijn voorbeeld: Ik ontmoette een man tijdens een prachtige dag vol zelfontwikkeling. Hij zag mij, ik zag hem. Wij gaven elkaar op dat moment wat we nodig hadden. Onze vrouwelijke en mannelijke energieën kwamen samen. Daarvoor hoef je niet letterlijk huid op huid contact te hebben maar kun je qua energie alleen al verbinding met elkaar voelen. In de liefde worden we op die manier naar elkaar toe getrokken, toen ik op dat moment een mannelijke energie behoefte had was daar iemand met diezelfde behoefte naar de energie die ik op die moment neerzette. Als je om je heen kijkt zie je dit gebeuren, op feestjes en op allerlei andere plekken. Het is ook een van de redenen dat we met de een wel kunnen kletsen op dat feestje en bij de ander liever wegblijven. De energie klopt, of werkt tegengesteld zoals de magneet ook kan zijn.

Ieder mens creëert behoefte zodra er ergens schaarste ontstaat. Een behoefte schiet richting het brein dat gaat zoeken in de buiten wereld. Het brein is oplossingsgericht, is een zoeker en een vinder. In de liefde zijn mensen gewend om een deel van zichzelf aan de ander te geven waardoor er een leegte ontstaat als de ander weg is. Dan moeten we het deel zelf gaan opvullen als we alleen zijn. Die leegte mogen we zelf gaan opvullen met mannelijke èn vrouwelijke energieën. Maar helemaal aan het begin heb je kunnen lezen dat er gevoelens, verlangens en behoeften komen en gaan.. als golvende bewegingen die heel fijn kunnen zijn maar ook heel veel pijn kunnen doen. Daar komt het hoofd weer bij kijken: het hoofd wil jou beschermen voor pijn en zoekt daarmee naar snelle oplossingen als de Chocola. Misschien herken je verhalen van verslavingen als drugs en porno en gamen, er is de behoefte naar verbinding en dat zoeken mensen helaas op heel pijnlijke manieren.

Binnen de Tantra is er een mooie gedachte ontstaan die ik je graag uitleg. Mensen kunnen in relaties behoeften hebben aan koude of warme energie. Stel.. je bent een vrouw en je komt thuis van je werk. Je hebt een eigen bedrijf en gewend om keuzes te maken en plannen te maken voor de toekomst. Je hebt de structuur nodig in je werk en bent het daarmee ook gewend om die keuzes te maken, het is een patroon geworden. Thuis gekomen is daar je man. Hij heeft niet gekookt en de was puilt uit. Je had je enorm verheugt op een avond samen kletsen en eten, misschien een massage aan elkaar te geven of een stukje wandelen. Maar thuis zit je man uitgezakt op de bank, vraagt jou wat jullie gaan eten en zapt wat verder op de buis. Je bent gekrenkt, je voelt je niet gezien en voelt zeker niet dat jullie een fijne avond zullen hebben. Terwijl er ergens niet zoveel gebeurt is jouw verwachting over gegaan in teleurstelling en voel je dat jouw behoefte aan warmte niet vervuld word. Je man bied koude energie en tegelijkertijd houd hij jou in je mannelijke, gestructureerde energie door jòu verantwoordelijk te maken voor hem. Dat, wat je nu juist even los wilde laten omdat je de mannelijke energie op je werk wilde laten. Dit is wat er veel gebeurt in relaties. Vrouwen die aan het roer staan en dat eigenlijk zo af en toe volledig los zouden moeten laten. Mannen die meer de kar mogen gaan trekken omdat de vrouw zo in haar fijne en zachte energie kan staan. Dit is beter voor beiden partijen, maar het is wel nodig om het uit te spreken en misschien nog wel meer: om dingen zo af en toe ook buiten elkaar te zoeken.

De man die op de bank zat, had misschien beter z’n eten kunnen bestellen en een goede film op kunnen zetten. De vrouw die thuis kwam had kunnen afspreken met een vriendin, die haar zou aanvullen in haar vrouwelijke energie. Relaties gaan vaak stuk als de ander niet kan geven wat je nodig heeft. Het geeft soms aan dat je allebei iets anders nodig hebt en dat zegt niet zo zeer iets over hoe slecht of goed je relatie is. Als je hiermee gaat oefenen zal je merken dat je de energie ook in jezelf kunt opzoeken. En dat je daarmee lichte frictie in je relatie kunt ophoesten. Omdat mensen in relaties zo geneigd zijn om alles bij elkaar te zoeken, en dat generatie op generatie ook zo geweest is. We mogen onszelf vrij maken van de gedachte dat we energieën alleen maar met onze geliefden mogen delen. Een man die kijkt naar een mooie vrouw kan alleen daardoor al in zijn behoeften worden voorzien, een vrouw kan alleen al door een stuk te wandelen in de natuur een gedragen gevoel ervaren waarmee haar behoeften om even niet zelf te dragen vervuld wordt.

Aantrekkingskracht geeft niet direct aan dat je daarmee iets hoeft te doen, laat de energie haar werk maar doen. Dan zal je merken dat je vanzelf, naar de vervulling wordt gebracht die voor jou nodig is. Mocht je wel willen doen, doe dan vanuit je hart en let it be!

Namasté,

Jolinde

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page