top of page

De ruimte zijn

Voel je dat wel eens, dat een dierbare worstelt en jij voelt dat de ander zijn of haar hart afgesloten is? Heb jij zelf dan de neiging om jezelf te sluiten of open je juist? Mensen spiegelen elkaar de hele dag door, en we voelen van nature met elkaar mee. We zijn daarmee empathische wezens die helder voelend, helderziend en wetend zijn. Maar.. daar zijn de meeste mensen een beetje van afgestompt door beeldschermen en vooral… de connectie met de echte natuur die we vergeten zijn.

In tijden van herfst en winter zijn we geneigd om veel binnen te zitten. Omdat we tussen vier muren, en een plafond en een vloer zitten verliezen we de echte connectie met de aarde. We gaan hierdoor in ons hoofd zitten, en het is dan ook niet gek dat de meeste mensen zich in deze periode minder fijn voelen. Mensen hebben die connectie met de natuur nodig, het helpt dan ook om iedere dag buiten te zijn ondanks het weer. Het helpt ook om iedere week minstens een keer naar het bos te gaan om frisse lucht te ademen, los te laten wat je niet langer nodig hebt en gewoon even in contact te komen met de natuur. Misschien denk je nu “ja ja, maar waar haal ik die tijd vandaag?” Nou.. tijd haal je niet ergens vandaan, maar die maak je voor jezelf. Vitamine N, natuur is iets wat de basis zou moeten zijn voor ieder leven. Omdat als we in contact blijven met onze natuur, alles beter aanvoelt en we gewoonweg een leuker mens zijn voor onszelf en de wereld om ons heen.

We zijn als mensen dus empathische wezens van nature, maar die natuur is bij veel mensen ver te zoeken. Tegenwoordig zijn er gelukkig heel veel manieren om jezelf weer in contact te brengen met je hart en je lichaam. Een manier om jezelf te ontdoen van alle stressoren die ervoor zorgen dat jij je connectie verliest te herstellen is Yoga en zeker ook meditatie. Als we ruimte maken in de geest en in het hoofd ontstaat er ruimte om te voelen, het wordt heel moeilijk om bij je gevoel te komen als er geen ruimte is om gevoelens in te laten ontstaan. Ruimte in je lichaam betekent dat je lichaam kan stromen, van je voeten tot aan je kruin geen blokkade of stagnerende energie tegen komt. Als die ruimte er is kunnen we voelen wat er in je omgaat en voel jij ook veel beter de ander zijn of haar energie.

Het is iets heel erg moois: voelen. De meeste dieren weten niet beter dan hun intuïtie en gevoel volgen. Dieren voelen het als iets niet pluis is, zijn zich gewaar van iemand die verkeerde intenties heeft of van iemand die vanuit liefde naar ze toe komt. Zij zijn nog toegespitst op signalen vanuit de energie van mensen en dieren. Mensen hebben die neiging vaak niet meer en vertrouwen niet meer de eerste gedachten en gevoelens die we krijgen bij iemand die we voor het eerst zien. We hebben het nodig om te voelen. Daarbij hebben mensen de volledig doorstroming van energie nodig om gezond te blijven en te kùnnen voelen. Maar hoe werkt het nu eigenlijk als je lichaam nìet helemaal door stroomt? Want dit is tegenwoordig bij bijna iedereen het geval en is daarom belangrijk om te begrijpen hoe energie werkt.

Jouw gevoelens hechten zich van nature aan een plek in je lichaam. Zo voel je bijvoorbeeld spanning in je buik, druk in je hart, hoge last in je nek en angst in je onderrug. Het zijn de plekken van de Chakra's waar onze gevoelens plaatsnemen, daarmee zijn ze dus niets zweverigs maar iets heel erg normaals. Een chakra is een gevoelsgebied waar energie stroomt of stagneert. De plekken waar je gevoelens aan hechten kunnen zichzelf gaan vastzetten als emoties. Dit gebeurt als je jouw gevoelens niet uit en ze daarmee in je lijf laat vastzitten. Een emotie is daarmee een opgeslagen gevoel dat zichzelf niet geuit heeft. Gedurende de dag komen er bij iedereen tientallen signalen jouw lichaam in die iets doen met jouw energie. Omdat de meeste mensen velen lagen over het ontwikkeld bewustzijn hebben gelegd door gebeurtenissen komt dit niet meer in hun bewustzijn voor. Mensen die zichzelf meer in contact brengen met de natuur en de eigen energie regelmatig opschonen worden zich hier weer meer bewust van. Omdat we niet altijd bewust zijn van de energie die er bij ons binnen komt kan het zijn dat je aan het einde van de dag een hele bult met prikkels op te ruimen hebt. Dit geeft vermoeidheid, en omdat er allerlei zooi op te ruimen is stagneert jouw energie.

Het is belangrijk om je energie te herstellen. Dat kun je doen door dagelijks een moment te creëren waarin je alles los laat wat de dag je heeft gebracht. Niet omdat iets slecht is of juist goed, maar omdat je het energie lichaam daarmee gezond kunt houden. Om je goed te voelen is het nodig om je lichaam te gebruiken bij het opschonen. Je lichaam ruimte bieden door middel van stretching en yoga is een manier, het uiten van je behoeften is een manier, knuffelen is een manier om dichterbij je hart te blijven, je zorgen opschrijven, je hoofd leegmaken met een rondje hardlopen, meditatie om je gedachten volledig de ruimte te geven.. je kunt het zo gek niet verzinnen of het is een manier. Maar… je kunt al deze dingen doen zonder bewustzijn en dènken dat het je schoont en toch blijft er stagnerende energie zitten. Wij mensen hebben de focus en de aandacht nodig bij de dingen die we doen om onszelf tot rust te brengen. Het is een inkopper, maar inderdaad.. je hebt er bewust-zijn voor nodig! Doe jouw dingen niet tegelijkertijd met andere dingen, het zal je helpen om in het nu te zijn en je lichaam te reinigen van alles wat je niet langer dient of waar je lichaam spanning door ervaart.

Namasté,

Jolinde

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page